Hoe werkt het?
Als je denkt dat Jij-advies iets voor jou is dan moeten er een aantal dingen geregeld worden en daarna zullen er een paar stappen genomen gaan worden. Dit kan via school geregeld worden; klik dan hier. Maar een privé-afspraak kan ook. Hieronder lees je daarover meer.
Intelligentietest
Jij-advies richt zich op hoogbegaafde of hoogintelligente mensen vanaf 4 jaar. Voor ons is het belangrijk dat al is vastgesteld dat je hoogbegaafd of hoogintelligent bent. Dat blijkt uit een IQ-test die gedaan is. Jij-advies vraagt om deze test te overleggen voordat de begeleiding kan starten.
Intake
Éen op één begeleiding betekent dat twee mensen intensief samenwerken. Natuurlijk gaat het hier om een zakelijke relatie, maar kunnen samenwerken is wel noodzakelijk. De begeleiding wordt daarom gestart met een intake-gesprek. In het intake-gesprek proberen we te achterhalen wat voor soort problemen je bij het leren ervaart. Pas als we beiden denken goed samen te kunnen werken en wij denken dat jouw problemen passen binnen onze expertise kan de feitelijke begeleiding starten.
In het intake-gesprek maken we ook afspraken over wat de begeleiding inhoud. Hoe vaak je langs komt en hoe lang het totale traject zal zijn. Het intake gesprek vindt plaats op school of thuis en daarbij ben jij en als je minder jarig bent je ouders (of verzorgers) in ieder geval aanwezig.
Naar aanleiding van het intake-gesprek stellen wij een begeleidingsplan op en laten we weten wat het kost.
Begeleiding
Zoals al opgemerkt krijg je gesprekken met één begeleider. In die gesprekken wordt van alles besproken. Als deze dingen kunnen helpen om weer grip te krijgen. Er is geen vaste volgorde voor wat we bespreken, maar in ieder geval gaan we je probleem wat verder uitdiepen. Dat doen we niet alleen voor ons, maar ook voor jou. Goed begrijpen waar het misgaat is de eerste stap naar het oplossen van je problemen.
We zullen ook zeker samen met jou ontdekken wat jouw krachten zijn. Weten waar je goed in bent is belangrijk, want het helpt je om je eigen kansen te zien en te benutten.
We brengen ook samen met jou je wensen in kaart. Wat wil je eigenlijk? Waar wordt je blij van? Wat vind je prettig? Wat beslist niet? Wat maakt dat je afhaakt? Wat maakt dat je boos wordt? Wat zijn je dromen? Wat frustreert?
Natuurlijk gaan we ook praktisch aan de slag met de problemen die je hebt. Vaststellen wat werkt voor jou en wat je problemen op zijn minst minder erg maakt. Daar horen ook gesprekken met school, je ouders en eventueel hulpverleners bij om te organiseren dat zij jouw probleem snappen en aangeven wat zij er aan kunnen doen.
Voor ons staat in al deze gesprekken de overtuiging centraal dat wanneer je goed voor jezelf zorgt je evenwichtiger bent en je beter functioneert. En dat maakt je leven een stuk prettiger, ook op school!
Afronding of vervolg
Als we het aantal afgesproken gesprekken hebben gehad, bekijken we samen met jou (en als je jonger dan 18 bent ook met je ouders/verzorgers) of we ons doel hebben bereikt. Als het jou lukt om na de begeleiding weer op eigen kracht verder te kunnen dan ronden we de begeleiding af met een rapport voor jou en je ouders en/of school.
Als we het doel nog niet hebben bereikt maken we afspraken over een vervolg of eventueel het doorverwijzen naar andere hulpverleners die je misschien nog iets verder kunnen helpen dan wij gedaan hebben.
Lijkt dit je een goede aanpak neem dan contact op.